3 500 kronor kvar att leva på

Uppdaterad
Publicerad

När hyran och elen är betald har Felicia Glantz 3.500 kronor kvar till mat, kläder, mediciner – ja allt som hon och hennes barn behöver. Det gör att hon hela tiden måste prioritera – och bortprioritera.

Näringsriktig eller ekologisk mat är inte att tänka på. Köper hon vinterjacka till sitt ena barn en månad, kan hon inte köpa medicinerna hon behöver. Så kan det se ut.

– Jag lever under existensminimum och ligger på minus hela tiden, säger hon.

Barnfattigdomen i Sverige

Den dolda fattigdomen

Felicia beskriver det som ”den dolda fattigdomen”, det syns inte utåt att hon har det ekonomiskt tufft. Hon bor inte på gatan, lyckas på något sätt få ihop det månad för månad.

– Men man måste veta bakgrunden till att det ser ut som det gör här hemma. Vi har möbler, visst, men de fick jag för flera år sedan. Jag har ett par nya vinterstölvlar. Men de köpte jag på myrorna för 75 kronor. Det är det som är den dolda fattigdomen, den syns inte.

Väntar in rabatter

Julafton närmar sig med stormsteg och hon vill ge barnen en ”riktig jul” som hon uttrycker det.

– Jag väntar in rabatter, håller koll på blocket, säger hon medan hon slår in en julklapp.

Den här kunde jag köpa för 80 kronor. I affären hade jag fått betala 350 kronor för den. Det är inte så att jag bara går ut och köper det. Det är mycket jobb bakom det.

En gång tidigare, när det var riktig kris, har hon bett om hjälp från en välgörenhetsorganisation som delar ut matkassar till behövande. Nu har hon kontaktat organisationen igen och väntar på att givaren ska komma.

– Det finns så många fina människor som vill hjälpa. Men det är krävande att be om hjälp, det är jättejobbigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnfattigdomen i Sverige

Mer i ämnet