Fiskare samlar skräp

Publicerad

Skräpet i havet är ett stort problem, som yrkesfiskarna nu ska hjälpa till att lösa. Metoden har testats i skånska och blekingska vatten och sprids nu till övriga landet.

Fiskaren Olle Wiberg, i Simrishamn, slutar aldrig förvånas över de saker han får i trålen.

– Vi har fått upp botten på en bil, en tvättmaskin och en slakterimaskin med krokar som det var ett helsike att bli av med.

Förses med sopsäck

Sedan september i fjol pågår ett projekt i tre svenska hamnar – Simrishamn, Nogersund i Blekinge och en hamn på Gotland. Fiskarna förses med en stor sopsäck, där de samlar sina fynd. Hamnpersonalen tar sedan hand om skräpet, som dokumenteras innan det slängs.

Fiskarna ställer upp ideellt och har hittills samlat in fyra ton skräp. Bakom projektet står miljöorganisationen Kimo Baltic Sea, och syftet är att väcka opinion mot nedskräpningen, som förutom fiskare även drabbar privatpersoner och djur.

Projektledaren Ida Wingren visar upp det värsta skräpet.

– De här plasterna kan delas upp i små fragment – mikroplaster – som hamnar i magen på fåglar och fisk. Matsmältningen påverkas och fåglarna riskerar att kvävas.

Till övriga kuster

Nyligen satsade Havs- och vattenmyndigheten 1,7 miljoner kronor för att metoden ska kunna spridas till övriga kuster till hösten.

– Vi börjar med tio hamnar med geografisk spridning. Vi får se hur långt vi kommer. Det gäller att hitta former, så att det här kan leva vidare efter projektets slut, säger Ida Wingren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.