Fisken har försvunnit från kusten

Uppdaterad
Publicerad

ÖSTERSJÖN | I stort sett alla matfisk har de senaste åren flytt kustvattnen söder och öster om Skåne. En kartläggning som länsstyrelsen gjort visar att situationen är värre än man tidigare befarat.

– Man kan lägga ut en kilometer nät utan att få en enda torsk, det är precis tomt här inne i bukten, säger Nils Losell, fiskare i Vitemölla.

Sjuk och sårig fisk

Fiskdöden i Hanöbukten

Hans vittnesmål är typiskt för kustfiskarna. Förra året slog några av dem larm om att det var ont om fisk i Hanöbukten och att den som fångades sjuk och sårig. Sedan dess har länsstyrelsen gjort en kartläggning och intervjuat fiskare längs hela Skånes kust. Situationen är den samma från Trelleborg upp till gränsen mot Blekinge.

– Det finns ingen fisk på grundare vatten är 40-50 meter. Det gäller inte bara torsk, utan även öring, tobis och ulk. Det är fisk som brukar finnas här, säger Johan Wagnström, länsstyrelsens fiskeridirektör.

Allvarliga signaler

Det är egentligen inte ont om torsk i stort, den har bara flytt från kusten ut på djupare vatten.

För de kustnära fiskarna betyder det att fångsten inte ens räcker till att betala bränslet till båtarna. Men den stora frågan är vad det här säger om havsmiljön.

– Vi vet inte varför det ser ut såhär, men det är allvarliga signaler när våra uppväxtområden för fisk är tomma, säger Johan Wagnström.

Olika teorier

En av de tänkbara förklaringarna är att havet inte längre kan hantera den massiva övergödningen från det skånska jordbruket. En annan förklaring är att strömmarna i området ändrats och länsstyrelsen kommer ta hjälp av SMHI för att undersöka den saken. Dessutom ska det göras mätningar av syrehalten i vattnet.

– Alla förklaringar är nog lika kloka i dagsläget, säger Johan Wagnström.

Fredrik Svenningsson

fredrik.svenningsson@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet