Kristianstads högskola Foto: Anna Eriksson

Fler och fler vill läsa till lärare i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sökande till högskolan i Kristianstad ökar dramatiskt – för andra året i rad.

En första genomgång visar att antalet sökande till höstens utbildningar har ökat med 40 procent, riksgenomsnittet ligger på drygt två procent.

– Vi blev rent chockade när vi såg siffrorna, säger rektorn Ann-Sofi Rehnstam. Inte minst med tanke på den uppgång som vi hade i fjol.

Då ökade antalet sökande med 47 procent. Sammanlagt betyder detta att högskolan hade har fått över 36.000 ansökningar

Inte minst är det lärarutbildningarna som har ökat i popularitet. Där har man i år sex sökande per plats, varav 2,3 förstahandssökande.

– Jag ser flera förklaringar, säger Ann-Sofi Rehnstam. Debatten om skolan har säkert gjort sitt. Men jag tror också att ungdomarna söker sig till utbildningar som de vet ger jobb och gärna jobb som inte innebär att de måste flytta till andra sidan av landet.

Fler sökande betyder också att fler inte kommer att få plats.

– Ja, det är naturligtvis olyckligt. Men en högre konkurrens om utbildningsplatserna innebär en bättre kvalitet på utbildningarna. Bar de som är verkligt motiverade kommer att komma in.

– Det är bra att folk ser att myten om att man kan bli lärare genom att få 0,1 på högskoleprovet är just en myt.

För riket som helhet slogs ansökningsrekord med 391.000 anmälningar till höstens progra. och kurser. Malmö fick drygt 6.000 fler sökande än i höstas och Lunds universitet ökade med 3.000.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.