Fler skyddade boenden planeras

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens kvinnomord i Malmö, satsar kommunen nu mer pengar för att försöka stoppa våldsdåden. Bland annat kan det bli fler skyddade boenden för utsatta.

– Jag har jobbat här under 15 år och jag har aldrig varit med om så här många mord. Det är helt förfärligt, säger Margot Olsson som är samordnare vid kommunens kvinnofridsprogram.

Den senaste tidens händelser har förstås skakat om. Och inom kommunens sociala verksamhet arbetas det nu för fullt för att försöka stoppa våldsdåden.

Vill kartlägga risker

– Vi har sökt pengar till fler platser för skyddat boende och vi vill också kartlägga riskerna för de utsatta, säger Margot Olsson.

Redan nu är det klart att kommunen lägger in mer pengar i verksamheten. Nästa år satsas ytterligare tre miljoner – en ökning med drygt tio procent. Samtidigt uppmanar också kommunen på sin hemsida Malmöborna att vara vaksamma och slå larm om någon anhörig utsätts för våld.

Viktigt veta vart

– Vi förstår att folk är oroliga när så mycket hemskt har hänt och då är det viktigt att folk vet vart de ska vända sig, säger Margot Olsson.

Men som anhörig till någon som är utsatt för våld, kan det vara svårt att veta hur man bäst kan hjälpa till.

– Det bästa är alltid att prata med den utsatta och berätta vad man sett, utan att fördöma personen för då blir det lätt försvar. Man ska skilja mellan sak och person och säga att handlingen inte är ok, säger Margot Olsson.

Hit kan du vända dig för hjälp

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.