Foto: SVT

Hundratals vapen inlämnade i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne har 210 vapen lämnats in till polisen som ett resultat av vapenamnestin som inleddes den 1 mars i år.

Enligt polisen har nästflest antal vapen lämnats in i Skåne, 210 stycken, jämfört med andra delar av Sverige. Hittills har mer än 2 000 vapen eller vapendelar lämnats in till polisen i hela landet sedan amnestin började för två veckor sedan.

– Skåne leder bra. Vi är glada att de första veckorna rullat på bra, säger Maria Thulin, vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Anmärkningsvärda siffror

Maria Thulin menar att det är anmärkningsvärt att Skåne har så pass många fler inlämnade vapen än Stockholms län, som har 124 vapen inlämnade hittills. 

– Men i nuläget är det svårt att säga något om siffrorna. Av erfarenhet vet vi att flest vapen lämnas in i slutskedet, säger hon.

Preliminär sammanställning

Rikspolisstyrelsens preliminära sammanställning gäller drygt 1 800 vapen, men då fattas två län och en stor del av de vapen som lämnats in i Stockholms län.

Bland vapnen finns 542 kulgevär, 407 hagelgevär, 300 revolvrar och ett armborst.

Amnestin pågår till och med den 31 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.