Foto: SVT

Flexibla farthinder på gång

Publicerad

Öresundsbron vill sätta stopp för fortkörare vid betalstationen. Nu håller man på att sätta upp flexibla farthinder som bara ska drabba dem som vilar foten för tungt på gaspedalen.

Maxhastigheten vid betalstationen är 30 kilometer i timmen. Men under 2013 körde fyra procent av bilarna fortare än 40 kilometer i timmen.

– Fyra procent kanske inte låter så mycket, men betänk att det årligen är närmare fem miljoner bilar som passerar i banorna med en bizz. Det blir drygt 200.000 som körde för fort, konstaterar Håkan Kiendl, avdelningschef på betalstationen på Öresundsbrokonsortiet i ett pressmeddelande.

De nya farthindren har en radar som registrerar bilens hastighet och för den som kör för fort öppnas en liten lucka i marken och det bildas en kant på några centimeter.

– Poängen med de dynamiska farthindren är att de bara uppstår för dem som kör för fort. Håller man rätt hastighet förblir vägbanan som vanligt, säger Håkan Kiendl.

Ombyggnaden ska vara klar i maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.