Langarna sålde droger mot sex

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär var tioende högstadieelev i Östra Göinge har testats positivt för spice. Dessutom har flera flickor haft sex med langarna i utbyte mot drogen, och under tiden även filmats.

Östra Göinges kommun har tidigare haft problem med att många ungdomar använder nätdrogen spice, en sorts syntetisk cannabis som bland annat kan köpas över internet. Under vintern och våren 2014 så har kommunen storsatsat på att kartlägga missbruket och uppemot ett 60-tal ungdomar har testats positivt för spice.

Marie Olander, behandlingsterapeut vid socialtjänsten i Östra Göinge, har pratat med de som testats positivt och berättar att flera flickor i 13- och 14-årsåldern har bytt till sig drogerna mot sex.

– Jag frågade hur de hade betalat för drogerna och då berättade de. Det var först när jag började diskutera med dem som de förstod att det de gjort var att likna vid en form av prostitution.

Trodde de blivit gravida

Enligt Marie Olander var det också några av flickorna som trodde att de hade blivit gravida. Männen som haft sex med flickorna uppges vara mellan 20 till 25 år gamla.

– Det är fruktansvärt. Det blev en traumatisk upplevelse för flickorna när de insåg hur tokigt det här blev, säger hon.

Det ska röra sig om barn från samtliga samhällsgrupper och användandet av drogen ses som mycket utbrett. Till en början testade man ungdomarna med traditionella drogtest, men utan resultat. Det var först när man beställt speciella spice-test som man lyckades hitta brukarna.

Blev filmade under samlag

Det har också förekommit att de som haft sex med flickorna fotograferat och filmat händelserna.

– De har stått och poserat framför männen och ”busat”. Sen så har någon stått med en kamera och filmat, även när de har haft sex.

Föräldrar i Östra Göinge uppmanas nu att prata med sina barn om det som har hänt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.