Föddes i Sverige – nu statslös

Uppdaterad
Publicerad

En dag för 16 år sedan föddes Mariam Daoud i Sverige då hennes mor var på tillfälligt besök från Danmark. Den lilla visiten ledde till att Mariam idag är statslös.

En dag för 16 år sedan föddes Mariam Daoud i Sverige då hennes mor var på tillfälligt besök från Danmark.

Den lilla visiten ledde till att Mariam idag är statslös. Mariam har bott hela sitt liv danska Humlebäck, bortsett från den där första dagen. Här har hon sin familj, sina vänner, sitt liv.

– Det är obehagligt att vara statslös. Jag vet aldrig om jag kommer bli utkastad härifrån. Var ska jag då ta vägen? säger hon.

Mariams mamma var på besök hos sin syster i Sverige när värkarna plötsligt och oväntat satte igång för 16 år sedan. I Sverige fick hon inte medborgarskap eftersom hon inte har någon anknytning hit – och Danmark säger också nej.

Det betyder bland annat att Mariam inte kan resa fritt och inte får rösta när hon fyller 18.

– Det känns tråkigt att inte få rösta, att inte få bidra till samhället. Jag vill gärna vara med och påverka.

Hon är långt ifrån ensam om sitt problem i Danmark – och landets hårdnackade inställning till medborgarskap får kritik.

– Danmark är ju faktiskt det enda land som kan ge henne medborgarskap, säger Eva Ersbøll, på Institutet för mänskliga rättigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.