Fokus på Hanöbukten under ministerbesök

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget snabbt sätt att rädda Östersjön och Hanöbukten sa idag Miljöminister Lena Ek (C) som var på besök i Simrishamn.

Idag bröt Miljöministern sin semester för att på Simrishamns Marincenter skaffa sig en aktuell bild över situationen i den mycket hårt miljödrabbade Hanöbukten.

Men hellre än om larmrapporter som handlar om en död botten och sjuka fiskar ville hon idag prata om försöken med syresättning av havsbotten med vågkraft, göra biogas av algtäcken och minska utsläppen.

Fiskdöden i Hanöbukten

– Vi måste jobba långsiktigt och med flera olika metoder som fosforfällor, alger som energi och strategiska avloppslösningar.

I den rapport som kom från Havs och vattenmyndigheten för några veckor sedan pekas övergödning ut som en orsak och i oktober väntas Lena Ek och Östersjöländerna skriva under på nya hårda utsläppsmål för exempelvis fosfor.

Något som fått böndernas LRF att gå i taket och tala om en miljon hektar i nedlagda lantbruk och 38 000 förlorade arbetstillfällen. Men Lena Ek kommenterar idag inte denna kritik utan säger att processen nu handlar om insamling av forskarrapporter.

– Sedan ska vi komma överens om de olika utsläppsmålen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet