Folkfest när Vinslövssjön sänktes

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte var dag man får se en hel sjö tömmas på vatten. Det fick man visserligen inte i dag heller, men åtminstone gick startskottet för restaureringen av Vinslövssjön.

Ett stort antal ortsbor, förskolebarn och andra nyfikna hade slutit upp vid sjöns dämme strax norr om Vinslöv för att med egna ögon se vattnet släppas ut vid 10-tiden på förmiddagen. Målet är att sänka sjöns yta med en meter för att komma åt att avlägsna delar av de med tiden ganska vildvuxna bottensedimenten.

– Sjön är ett mycket omtyckt utflyktsmål, men eftersom den varit ganska igengrodd har det på senare år varit svårt både med fiske och skridskoåkning, berättar  Robin Gustavsson, ordförande i opolitiska Vinslövsalliansen.

Enligt en enkät gjord av Vinslövsalliansen ligger en återställning av sjön allra högst på ortsbornas önskelista över vad som behöver åtgärdas i trakten. Sommartid har ytan tidvis varit täckt av aggressiva vattenväxter som grönslick och vattenpest. Till det ska läggas en olovlig inplantering av karp häromåret som lett till än grumligare vatten. Det är mot den bakgrunden alliansen och Hässleholms kommun nu skrider till verket.

”Det händer ju ingenting”

De av onsdagens åskådare som hoppats få se en dramatisk show med undanstörtande vattenmassor blev dock aningen besvikna.

– Det händer ju ingenting, konstaterade Vinslövsbon Fredrik Hellkvist, tappert spanande mot den utplacerade mätstickan precis framför dämmet.

Vattentömningen kommer nämligen att ske ytterst långsamt och under noggrann kontroll de närmaste fyra-sex veckorna  Därefter väntar ytterligare några månaders torrläggning och, inte minst, rensning av de frilagda bottensedimenten.

– Lite beror det på vad vi hittar, i form av t ex gamla cyklar och annat som kan tänkas ligga där nere, men jag skulle gissa att sjön och vattenytan är återställda någon gång i oktober- november, säger Vinslövsalliansens Robin Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.