Speditionsbolagets ägare som nu kan komma att krävas på miljonbelopp i alkoholskatt, säger att de inte tänker betala en krona i böter. Foto: TT

Folkölen för stark – bolag krävs på miljon

Uppdaterad
Publicerad

På burken stod det att ölen var 2,8-procentig. Men när den kontrollerades var alkoholhalten 2,9 procent.

Nu kräver Skatteverket Arlövsföretaget CCM Spedition på 1,3 miljoner kronor i alkoholskatt.

– Kursar vi inte så tvingas vi säga upp halva personalen, säger en av delägarna till Sydsvenskan.

Anledningen till att det skånska bolaget överhuvudtaget tog in ölen berodde på att en kund beställt folkölen från Belgien, skriver Sydsvenskan.

Speditionsbolaget säger att man tar in och transporterar alla möjliga sorters gods, och omöjligen kan kontrollera allt. De måste gå på vad som står på papprena.

Översteg gränsen för alko-skatt

Vid en kontroll i juli 2013 analyserade Skatteverket innehållet i fyra ölburkar som fanns på CCM Speditions lager i Arlöv. Den genomsnittliga alkoholhalten hamnade då på strax över 2,9 procent, trots att det på burkarna stod att den var 2,8 procent. Det är gränsen för att inte betala alkoholskatt, skriver tidningen.

Skatteverket bedömer därmed att det är sannolikt att all öl som företaget mottog i juli, totalt 268.164 liter, innehöll över 2,8 procent alkohol.Myndigheten kräver därför företaget på 1,3 miljoner i alkoholskatt.

Ägarna till CCM Spedition tycker att historien är ”bisarr” och säger till Sydsvenskan att den påkomna notan kan tvinga dem till konkurs, i värsta fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.