Foto: TT

”För mycket bråk”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket bråk och ibland hotar eleverna lärarna. Och många lärare är outbildade eller sjukskrivna. Det berättar elever och lärare och Värner Rydénskolan.

– Ja, det är mycket bråk på skolan och det är ibland elever som hotar lärarna på skolan, säger Zahraa Hussein, vars lillasyster går på Värner Rydénskolan.

Själv har hon bytt till en annan skola i Malmö.

Situationen på Värner Rydénskolan

Några anda elever beskriver hur pojkar på skolan hotar och ”hoppar på tjejer” och att det är trångt och stökigt.

– Man kan inte ha för många elever i ett klassrum och inte blanda elever som inte kan vara tillsammans. Det blir för mycket bråk, säger Sara Hussein, som gick på högstadiet på Värner Rydén.

Hon tillägger att det är mycket bättre på den gymnasiekola hon nu går på. Där får eleverna arbetsro.

Sjukskrivningar och många vikarier

– Jag tycker man måste satsa mer pengar på att förbättra arbetsmiljön för både lärare och elever. Man kan kanske bygga ut skolan så högstadiet får fler och större utrymmen, säger Batoul Yousef, som är lärarvikarie på Värner Rydénskolan.

Hon har själv varit elev på skolan och älskar sitt jobb, men hon berättar att flera lärare ofta är sjukskrivna och att det är många outbildadade vikarier.

På frågan om de anser att det är rätt att använda vakter för att få lugn och ro, svarar Sara att hon inte tror på det – men gör Zeinab Hojeij, även hon före detta elev på Värner Rydén.

– Det är bra om det går vakter på skolan för vissa elever känner sig inte trygga. De känner sig hotade och stressade och kan inte koncentrera sig och det går ut över deras resultat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen på Värner Rydénskolan

Mer i ämnet