Foto: Länsstyrelsen

Polishundar rycker ut i för trånga burar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne vill att alla utryckningar med polishundar stoppas. Burarna i bilarna är alldeles för trånga. Nu påverkas upphandlingen av flera hundra nya polisbilar.

Det var två hundförare som själva började fundera över hur deras hundar hade det när de var under utryckning. Länsstyrelsen tittade närmare på situationen och kunde konstatera: de sitter alldeles för trångt.

För kortare transporter krävs hundburar som minst håller måtten 90 X 60 X 70 centimeter. Och vid kontollen hittade man bara ett fordon som levde upp till de kraven.

– Problemet är att man inte kan få in två burar med de lagstadgade måtten i moderna bilar, säger Mattias Gårdlund på Länsstyrelsens djurskydds- och vetrinärenhet.

Beslutet har föregåtts av en lång utredning i samarbete med Jordbruksverket. Polishundar av olika raser fått provligga dagens burar. För åtminstone de stora schäfrarna visade det sig svårt att på ett naturligt sätt ligga ner i burarna.

400 – 500 bilar

För polisen kan beslutet få stora konsekvenser. En pågående fordonsupphandling kommer att avbrytas i avvaktan på hur det nu aktuella ärendet fortskrider.

– Egentligen är det ett ärende för Rikspolisstyrelsen, säger Håkan Jarborg Eriksson på polisen i Skåne. Vi har samma bilar som man har på andra håll.

Totalt handlar det om mellan 400 och 500 kombibilar i hela landet.

– Det alternativ som finns är bussar eller skåpbilar. En annan möjlighet är att bara transportera en hund i varje bil. Även det skulle innebära en stor begränsning.

Polisen överklagar

Polisen har överklagat ärendet till förvaltningsrätten.

– Vi tycker att djurskyddsfrågorna är mycket väsentliga. Men vi vill få det här ordentligt prövat innan vi gör en stor investering.

Från polisens sida ser man helst en modifiering av regelverket. Burarna skulle kunna göras längre och smalare.

– På så sätt minskar risken att hunden ramlar och skadas under utryckning.

Även tullmyndigheten som använder sig av liknande hundburar har informerats av länsstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.