Foto: SVT

Förarna ska själva blåsa

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafiken agerar efter händelsen på Nettbuss depå i Hässleholm.

På torsdagen avslöjade Aftonbladet om att en person blåser i Skånetrafikens bussars alkolås, så att inte chaufförerna själva behöver blåsa.

Efter händelsen har Skånetrafiken under fredagsmorgonen varit i kontakt med samtliga trafikföretag för att konstatera att de följer samtliga regler och rutiner som finns. Det vill säga att det är förarna som blåser i alkolåsen innan bussen tas i trafik.

– Detta är reglerat i avtal att bussarna ska vara utrustade med alkolås. Alla trafikföretag har rutiner och regler för hur detta ska tillämpas, vi ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen i Hässleholm som vi ser som ett avtalsbrott, skriver Maria Holmgren, tf trafikdirektör i ett pressmeddelande.

I de fall som bussen startas upp innan föraren tar den i bruk för att köra ut den i trafik så ska alkolåsen nollställas och aktuell förare måste blåsa.

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen i Hässleholm och tar helt avstånd från Nettbuss agerande, det är helt oförenligt avtalsmässigt. Likaså är det helt oacceptabelt ur ett säkerhetsperspektiv. Vi vill erbjuda våra kunder en trygg och säker resa och vi jobbar kontinuerligt med att kollektivtrafiken i Skåne ska vara både drog- och alkoholfri, skriver Maria Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.