Förbjudet att bitas och dra i håret

Uppdaterad
Publicerad

På lördag går Pannie Kianzad från Malmö in i en bur i London för att slåss om världsmästartiteln i kampsporten MMA . Hittills har hon krossat allt motstånd. På sex matcher som professionell har hon sex vinster.

På sex matcher som professionell har hon sex vinster.

– Ja förhoppningsvis åker hon på smörj, säger Pannie Kianzad.

MMA står för Mixed Martial Arts och är kraftigt mansdominerad. Men den växer också bland kvinnor, även om hon  för det mesta tränar  med män.

Det finns flera organisationer som arrangerar mästerskap och delar ut titlar. Hon tillhör Cage Warriors, som sägs vara störst i Europa.

Och det är första gången den organisationen arrangerar en världsmästartitelmatch för kvinnor i bantamvikt.

Matchen går i London på lördag. Ursprungligen skulle hon ha mött en polska, men i sista stund skadade hon sig.

Och i stället möter hon finskan Eeva Siiskonen. Men det stör henne inte.

– Nej, det gäller bara att vara förberedd och ha idéer. Jag har förberett mig i åtta veckor och känner stor tillförsikt, säger hon.

 Matcherna går i speciella burar. Det mesta är tillåtet, slå, sparka och brottas. Det är egentligen lättare att säga vad man inte får göra,  som  att peta i ögonen,  nypas, bitas eller dra i håret.

Pannie Kianzad har tränat sporten i nio år. Hon är uppväxt i Helsingborg, bor i Malmö, och tränar i Köpenhamn.

– Tjusningen med sporten är inte den fysiska utmaningen. Det här är inte gatuslagsmål, även om många tror det. Det är en mycket teknisk sport. Jag vaknar varje morgon och känner att jag har världens bästa jobb, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.