Förbud för nätfiske i grunda vatten

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari ändras reglerna för nätfiske i Skåne. Under vinterhalvåret blir fisket i grunt havsvatten förbjudet och dessutom skärps reglerna för hur näten och andra fiskeredskap får användas.

Havs- och vattenmyndigheten meddelade detta på onsdagen och det grundar sig på ett förslag från länsstyrelsen i Skåne. Orsaken är att man vill värna fiskbestånden.

– Jag är mycket glad över beskedet, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen. Det har pågått en misshushållning med fisk tidigare.

– Det har pågått en väldig misshushållning tidigare där man har kastat tillbaka exempelvis havsöring för att den fångats i fel tid.

Områdena med djup upp till tre meter är viktiga för flera fiskarter som torsk, gädda och havsöring. Dessutom är de  barnkammare för horngädda, sjurygg och flera arter av plattfisk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.