Företagandet i Malmö ökar – men minskar i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ekonomiföretaget Visma är drygt elva procent av företagarna i Sverige skåningar. En stor anledning till de relativt höga siffrorna är att Malmö finns i Skåne. I Blekinge kan man dock se en rejäl minskning av nya företag.

Det är ekonomiföretaget Visma som står bakom den nya kartläggningen. Den visar att drygt 11 procent av företagarna i Sverige är skåningar. Under första kvartalet startades 2 216 nya företag i Skåne, varav 641 startades i Malmö.

Det är en marginell minskning med 0,3 procent om man jämför med första kvartalet förra året. Och det är Malmö som lyfter siffrorna för Skåne: med 3,5 procent av befolkningen startas 3,8 procent av Sveriges nya företag i just Malmö.

Att storstadsregionerna dominerar nyföretagandet förvånar inte Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

– Kundunderlaget är större där och det är lättare att skapa en marknad i större städer, säger han.

Storstadsregioner har fördelar

Dessutom pekar Rolf Dahlberg på att det är lättare att anställa i större städer där det finns större urval av medarbetare.

– Om man inte kommer överens kan man anställa en ny i en större stad. Så är det kanske inte i en mindre ort där man kanske till och med känner varandra. Då utgör det ett hinder, säger han.

Blekinge tappar

Men till skillnad från Skåne är förändringarna i Blekinge destu större.

I Blekinge har det startats 186 företag första kvartalet, mot 209 förra året. Det är en minskning på elva procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.