Grundaren Ingrid Carlqvist vill inte kommentera uppsägningen. Foto: SVT

Formgivare stämmer Dispatch International

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Dispatch International stäms av en före detta anställd på sammanlagt 250.000 kronor för utebliven lön och felaktig uppsägning.

Mannen arbetade som grafisk formgivare och tog fram layouten till den islamkritiska tidningen Dispatch International, som startades av Ingrid Carlqvist och Lars Hedegaard i augusti 2012.

Enligt stämningsansökan till Malmö tingsrätt kräver formgivaren sin tidigare arbetsgivare på 151.000 kronor i utebliven lön. Han begär också ett allmänt skadestånd på 90 000 kronor.

Vill inte kommentera

Ingrid Carlqvist säger i en kommentar till Sydnytt att hon inte vill kommentera varför anställningen upphörde.

– Det fanns många skäl men jag vill inte kommentera av hänsyn till personen i fråga. Det var en provanställning och man behöver inte uppge skälet till varför en sådan avslutas.

När det gäller ersättningen, står parterna långt ifrån varandra. Formgivaren hävdar att han lovats en lön under hösten på 30.000 kronor per månad.

”Aldrig tal om lön”

– Det var aldrig tal om någon lön. Vi var ett gäng som jobbade ideellt med tidningsprojektet. När vi i slutet av december 2012 såg att det fanns möjligheter ge ut tidningen gick vi till arbetsförmedlingen och sökte lönebidrag för tre personer, däribland formgivaren, säger Ingrid Carlqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.