Försäkrades att hon inte hade cancer – som spridit sig

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan hade fått en framgångsrik behandling mot sin livmoderhalscancer, och hoppades att bli fullt frisk. Men ett år senare fick hon ont i magen och benet och blev inlagd flera gånger och behandlad med antibiotika och smärtstillande – utan resultat.

Smärtorna tilltog i stället och nu misstänktes skador på tarmarna efter strålbehandlingen, något hon erbjöds en stomioperation för att få ordning på. Kvinnan var orolig för att cancern kommit tillbaka, men upplevde att ingenting gjordes för att undersöka om det förföll sig på det viset. I stället försäkrades hon om att hon i alla fall inte hade cancer.

Nu hade kvinnans cancer visst spridit sig, skulle det visa sig vid ett besök på akuten ett halvår senare. Så pass mycket, dessvärre, att den inte gick att bota. En tid senare dog kvinnan.

Kvinnans barn har nu anmält händelsen för utredning av Socialstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.