Försäkringskassan vill riva upp assistansbeslut

Publicerad

En man i Höganäs fick rätt mot Försäkringskassan av Förvaltningsrätten och blev berättigad minst 20 timmars assistans i veckan. Nu begär Försäkringskassan att domen rivs upp.

Det var i början av mars förra året som mannen i Höganäs fick rätt mot Försärkingskassan. Mannen menade att han behövde hjälp med nästan allt, framför allt för att han har problem att kommunicera ut vad det är han önskar. När hans assistanstimmar minskade blev han deprimerad.

Förvaltningsrätten i Malmö ansåg att mannens problem att kommunicera gav honom rätt till minst 20 timmars assistans i veckan.

Nu har Försäkringskassan hört av sig till Kammarrätten och vill ha de river upp den tidigare domen.

De menar att Höganäsmannen inte fullföljt en utredning av alternativa kommunikationssätt, och att det inte går att bevisa att mannen behöver ersättning för kommunikation. ”Befintligt underlag ger inte stöd för att svårigheterna är av sådan grad att kommunikation ska godkännas som ett grundläggande behov”, skriver Försärkingskassan.

De vill erbjuda mannen nästan 15 timmars assistans i veckan istället för 20 timmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.