Foto: SVT

Försäljningen av e-cigg växer explosionsartat

Uppdaterad
Publicerad

De allt mer populära e-ciggen marknadsförs som hälsosamma alternativ till cigaretter. Men ingen vet hur de påverkar hälsan.

De marknadsförs som ett hälsosamt alternativ till rökning och blir allt mer populära bland skåningarna, de elektroniska cigaretterna.

Men nu varnar experter för att vi vet för lite om hur de så kallade e-cigaretterna egentligen påverkar oss.

Den kan se ut som en vanlig cigarett, som en penna eller ett vapen. E-ciggaretten består av en behållare som man fyller med en vätska, ett munstycke och ett uppladdningsbart batteri.

Man sätter på cigaretten på en knapp och sen puffar man på den precis som på en vanlig cigarett.  Ingrid Lindeberg kom i kontakt med sin första e-cigarett på Malmöfestivalen.

– Ja och sen dess har jag inte rökt ett bloss, säger Ingrid Lindeberg.

Hur länge hade du rökt innan dess?

– Sen jag var elva år så det är väl fyrtio år, säger hon.

Det är många som precis som Ingrid Lindeberg hoppat på trenden. Försäljningen av e-cigaretter blomstrar i Skåne för enligt Läkemedelsverket är det här en majoritet av företagen som säljer e-cigaretter finns, troligtvis på grund av närheten till de stora danska och tyska marknaderna.

Bara i Malmöområdet finns ett tiotal företag.

– Man kan säga som så att vi fördubblar nästan omsättningen i Sverige på månadsbasis, säger Simon Friberg som är produktchef på ett av de största e-cigarettföretagen.

Innehåller propylenglycol

Men det är inte alla som är positiva till de nya cigaretterna.

– Om man väljer e-cigaretter blir man varken av med sitt beroende eller sitt beteende. Vi vet ingenting om de långsiktiga hälsoaspekterna, det finns andra ämnen som nikotinet i e-cigaretten är löst i som propylenglycol till exempel. Vi vet inte riktigt vad som händer invärtes när detta förångas och andas in, säger Susann Holm från yrkesföreningen Sjuksköterskor mot tobak.

Det har rapporterats biverkningar som hosta och kliande ögon och innehållet i vätskorna kan variera från tillverkare till tillverkare.

Kan döda ett barn

En 10 ml nikotinflaska kan vara nog för att döda ett barn och giftinformationscentralen har tagit emot flera samtal om barn som uppvisat förgiftningssymtom efter att ha fått i sig nikotinvätska från e-cigaretter.

– Vill man sluta röka om det är därför man väljer e-cigaretter så tycker jag man ska använda något av dem väl beprövade och beforskade praparaten som finns att köpa receptfritt på ett apotek idag. Där vet man hur mycker nikotin man får i sig och man kan få ett råd om hur man ska använda det, säger Susann Holm.

Men För Ingrid Lindbergs del har e-cigaretterna fungerat och hon har lyckats trappa ner nikotinhalten från 12 till 6 milligram.

Vad är målet?

– Det är att vara utan nikotinen. Så får vi ju se ifall vi kan sluta helt med dem sen, det är framtidsplaner, säger hon.

Elektronisk cigarett

E-cigaretter, eller elektroniska cigaretter, består vanligtvis av en cigarettformad metallhylsa med en kammare som kan laddas med en vätska eller ampull. Vätskan innehåller olika lösningsmedel, smakämnen och ibland nikotin.

När man använder e-cigaretten ”glöder” den och vätskan bildar ånga. Ångan andas in, nikotinet tas upp i munnen och lungorna och går sedan ut i blodomloppet.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.