Skyfallet lockade fram råttorna

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan sankt Gertrud i Malmö har fått ovälkommet besök – av råttor. På tisdagen höll förskolan stängt medan lokalerna sanerades. Sydnytt fick följa med på råttjakt med högteknologiska vapen.

En vanlig dag är förskolan sankt Gertrud full av liv. 85 barn tillbringar sina dagar här. Men under tisdagen var det knäpptyst.

– Vi fick stänga i dag eftersom vi haft problem med råttor inomhus, säger förskolechefen Kerstin Norlander.

Dök upp i somras

Råttorna började dyka upp redan i somras. Fastighetsförvaltaren grep in och det blev bättre, ett tag i alla fall.

– Men sen kom skyfallet för några veckor sedan, jag tror att det är det som är boven i dramat. För efter det upptäckte vi råttor igen. Igår hittade vi en död och en som sprang omkring i lokalerna, säger Kerstin Norlander.

Under tisdagen var skadedjursbekämparna på plats och placerade ut gamla hederliga råttfällor i lokalerna. Men för att en gång för alla bli av med råttorna finns ett betydligt mer högteknologiskt vapen, nere i källaren: en fälla med 14 sylvassa spjut som borrar sig igenom råttorna på deras väg genom avloppssystemen. Den ska göra förskolan definitivt råttfri.

Skyfall och byggen

De senaste fyra åren har 140.000 råttor dödats på det sättet i södra Skåne. I Malmö har antalet råttor ovanför marken minskat de senaste åren, men skyfallet för några veckor sen gjorde att det flöt upp döda råttor lite här och var, och de många byggena i stan gör också sitt till.

– Så fort vi sätter spaden i marken under våra byggprojekt så ser vi att det kommer upp mer råttor där, vi rör omkring och skrämmer upp dem, säger Susanna Söderberg på gatukontoret.

Barnen på sankt Gertruds förskola behöver inte stanna hemma länge. Redan under onsdagen ska de kunna komma tillbaka till sin förskola, men först ska lokalerna få ett rejält ansiktslyft.

– Vi vill säkerställa att det är rent och snyggt på golven, på tyger och leksaker. Så att det är fint och prydligt när barnen kommer tillbaka och inga råttbajsar, säger Kerstin Norlander.

Fakta: Råttor i stan

 * Råttor kan orsaka skador för miljontals kronor om de gnager sönder elledningar, fiberkablar och plaströr eller tuggar sönder material i golv, väggar och tak.

 * De förökar sig oerhört snabbt. Ett råttpar kan i teorin ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya råttor under ett år.

 * Deras urin luktar extremt illa och kan sprida sjukdomar till människor.

 * Råttor bosätter sig gärna nära människor eftersom det där finns mat.

 * En fullvuxen råtta behöver endast ett hål på 20 millimeter – stort som en enkrona – för att slinka igenom.

Källa: Saneringsföretaget Nomor (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.