Pappa försökte kväva spädbarn – utreddes aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Mannen försökte kväva sin fem veckor gamla dotter, men socialförvaltningen nöjde sig med ett samtal med familjen. Några veckor senare blev mannen anhållen för mordförsök sedan barnet kommit till akuten med allvarliga skador.

Det var i januari förra året som en kurator på kvinnokliniken slog larm till socialförvaltningen i Helsingborg om en pappa som hade försökt strypa sin dotter genom att lägga en filt över hennes ansikte.

Efter att ha träffat föräldrarna bestämde sig socialförvaltningen att inte inleda någon utredning utan att lita på föräldrarnas löften, bland annat om att pappan inte skulle få träffa barnet själv.

Några veckor senare kom ett nytt larm, denna gång från akuten. Barnet vårdades då för skador som tydde på yttre våld. Pappan häktades nu, misstänkt för mordförsök.

Helsingborgs kommun kommun konstaterar att en utredning borde ha inletts redan efter det första larmet och lex Sarahanmäler nu sig själva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.