Foto: ESS

Första spadtaget för ESS

Publicerad

Sveriges och Danmarks forskningsministrar tar på tisdagen det symboliska första spadtaget till ESS i Lund.

Även om Jan Björklund (FP) och Sofie Carsten Nielsen (Radikale Venstre) sätter spadarna i jorden drar byggnadsarbetena på allvar igång först den 9 oktober.

Anläggningen beskrivs som ett enormt mikroskop där neutroner i stället för ljus används för att studera olika material. Den kommer att hysa världens mest kraftfulla neutronkälla.

Kostnaden beräknas till närmare 17 miljarder kronor där värdländerna Sverige och Danmark svarar för nästan hälften.

Först i juli blev finansieringen helt klar sedan Tyskland som ett av femton så kallade partnerländer förklarat sig berett att stå för elva procent av kostnaderna. Senare samma månad gav Strålsäkerhetsmyndigheten anläggningen grönt ljus, även om det krävs flera nya tillstånd både från denna myndighet och miljödomstolen innan anläggningen får provköras och kan tas i drift.

ESS är den just nu största pågående nysatsningen på forskningsinfrastruktur i Europa. När anläggningen nått full drift, enligt planen 2025, väntas den varje år ta emot mellan 2 000 och 3 000 forskare från hela världen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.