Foto: SVT

Fortkörning i Höganäs på hög juridisk nivå

Uppdaterad
Publicerad

En Höganäsbo som gjort sig skyldig till grovt rattfylleri fick sitt körkort indraget. Därför ville tingsrätten inte ta upp fallet i rätten eftersom de ansåg att han redan straffats för brottet. Frågan har nu hamnat på Högsta domstolens bord.

En man från Höganäs körde rattfull i oktober förra året. Hans körkort togs av polisen och senare återkallade Transportstyrelsen hans körkort i två år. När mannen sedan ställdes inför rätta för grovt rattfylleri i Helsingborgs tingsrätt avvisade domstolen åtalet. Detta för att mannens körkort redan dragits in, och enligt Europakonventionens regler om dubbelbestraffning får man inte dömas för samma brott två gånger. Dessa regler har redan ändrat flera mål när det kommer till skattebrott.

Hovrätten gjorde annan bedömning

Men Hovrätten gjorde en annan bedömning och ville att tingsrätten skulle ta upp fallet.

Nu har frågan hamnat på Högsta domstolens bord. Mannen vill, tillsammans med sin advokat, att HD ändrar hovrättens beslut och ger tingsrätten rätt i att avvisa fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.