Fotbollsspelarna Agnes Lindblom och Ida Åkeson.

Fotbollsledare stängs av efter påhopp på flickspelare

Uppdaterad
Publicerad

Två ledare i fotbollsföreningen Åhus IF stängs av efter att de anklagat två elvaåriga flickor för att vara pojkar. Skånes Fotbollförbund kallar händelsen ”en offentlig kränkning av barn”.

Det var i samband med en fotbollsturnering i Åhus i somras som de två ledarna gav sig på spelarna Agnes Lindblom och Ida Åkesson. De elvaåriga flickorna anklagades för att vara pojkar, även efter att tävlingsledning och flickornas klubb garanterat att så inte var fallet. En av Åhusledarna ska också demonstrativt ha fotograferat flickorna under prisutdelningen.

Händelsen anmäldes av en domare och de två ledarna döms nu till ett års respektive sju månaders avstängning. Hårda straff, enligt Skånes Fotbollförbund.

– Det är långa straff för att det är en offentlig kränkning av barn, säger förbundets vice ordförande Göran Nilsson.

Den ledare som stängs av längst ska även ha gett sig på domaren, säger Nilsson som menar att händelsen är extra allvarlig för att dom dömda ledarna också fick med sig andra personer i sina angrepp på flickorna.

– Vi kan inte acceptera sådana här signaler där barnen kommer i kläm, säger Göran Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.