”Fotoregler skrämmer anställda”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skånes nya fotoregler syftar till att skrämma upp personalen, skrev Sydnytts redaktionschef Per Lärka i ett debattinlägg och Eva Lenander, sjuksköterska och Vårdpartiets ledare, håller med.

– Reglerna gör att de som redan är rädda inte vågar uttala sig i mederna, säger hon.

Eva Lenander arbetar som intensivvårdssköterska på Skånes universitetssjukhus, Sus.

– Jag får väldigt ofta höra från kolleger på alla nivåer att anställda inte vågar sätta ner foten av rädsla för att få problem.

Enligt Eva Lenander är sjukvårdsanställda i dag rädda både om sin framtida karriär.

– Det är väldigt många som är ute efter ett annat jobb. Då vill de inte ha ett dåligt CV.

Eva Lenander ser en skillnad mellan läkarnas och sjuksköterskornas benägenhet att säga ifrån.

– Sjuksköterskor är mera vana att gå samman och protestera. Medan läkare inte vågar, eftersom det finns så många repressalieverktyg för dem. Som läkare skäller man aldrig på en kollega som är högre chef. Det gått så långt att man inte ens reagerar när patientsäkerheten hotas, säger hon.

Enligt Eva Lenander slutar varje dag en sjuksköterska någonstans i Skåne på grund av arbetsbelastningen.

– Men ledningen vill hellre dölja än ta tag i problemet. Jag ser fotoförbudet som ett sätt att kamouflera alla de problem som finns i vården, säger Lenander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.