FP tvekar om S-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet i Skåne är svala inför socialdemokraternas förhandlingsinvit. Men de vill ännu inte helt avvisa den.

– De har också under hela valrörelsen kommit med falska anklagelser om att den sittande majoriteten vill avveckla sjukhus och att vi nedmonterat vården, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP) i en kommentar på tisdagen.

Socialdemokraterna söker samarbetspartners för att kunna ta över styret av Region Skåne. Miljöpartiet ligger nära till hands men som underlag räcker det inte om man ska undvika att Sverigedemokraterna får en vågmästarposition. Och Vänsterpartiet har redan uttryckt att de är inställda på att gå i opposition.

Valet i Skåne 2014

På måndagskvällen diskuterade folkpartiets förbundsstyrelse hur man ska stäla sig till diskussioner med Socialdemokraterna. Beslutet blev att invänta den slutliga röstsammanräkningen.

– Vi har varit tydliga innan valet med att vi vill samregera med alliansen och att vi inte sätter oss i en majoritet där skåningarnas makt att bestämma över vården förminskas, säger Gilbert Tribo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet