På en av polisens bilder ses mannen beskära träd. Foto: Polisen

Frikänd för fusk med assistansbidrag

Uppdaterad
Publicerad

En 57-årig man som har stått åtalad för att ha fuskat sig till 1,6 miljoner kronor i assistansbidrag från Försäkringskassan frikänns av Malmö tingsrätt.

Även mannens två söner var åtalade för grovt bidragsbrott, de frikänns också helt från bidragsbrott.

57-åringen hävdade att han är så svårt handikappad att han han behöver ständig assistans. Det kunde han visa flera läkarintyg på.

Men polisens spaningar gav en annan bild. De menade att mannen åkte på semester, gick på egna promenader och beskar fruktträd, något som bland annat visades i en omfattande fotodokumentation.

Därför menade åklagaren att trion skulle dömas för att under två års tid felaktigt ha kvitterat ut asssitansersättning från Försäkringskassan på sammanlagt 1,6 miljoner.

Men tingsrätten gick alltså på 57-åringens linje och frikände alla inblandade.

”Variationer kan förekomma i hjälpbehovet och ska inte ha betydelse för bedömningen så länge det ryms inom vad som kan anses rimligt”, skriver tingsrätten bland annat i domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.