Foto: Bertil Nilsson

Fyra får dödade av varg

Uppdaterad
Publicerad

Fyra får hittades döda och ett får skadades på en gård utanför Löderup i sydöstra Skåne. Länsstyrelsen konstaterade på lördagsförmiddagen att det troligtvis är en varg som gått till angrepp under natten.

Vargen smet in i hagen genom att krypa in under stängslet. På lördagsmorgonen upptäckte gårdsägaren de döda djuren.

– Vi kan konstatera att det rör sig om ett vargangrepp. Vi vet inte om det är samma varg som vid tidigare angrepp, men det är sannolikt, säger Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Bertil Nilsson till Sydnytt.

Vargen i Skåne

Flera angrepp på kort tid

På mindre än en vecka har det skett tre vargattacker i Skåne. I Östra Sallerup dödades förra helgen nio får och i tisdags dog sex får efter en ny attack i Fränninge. På gården i Löderup dog fyra får och ett skadades.

Nu ska Länsstyrelsen hjälpa den drabbade gårdsägaren med ersättning och tips på hur man skyddar hagen från vargattacker.

Avråder skyddsjakt

LRF begärde skyddsjakt på vargen, men Länsstyrelsen avrådde så sent som i torsdags från jakt eftersom det är oklart om det rör sig om en och samma varg. Enligt riktlinjerna från viltförvaltningsdelegationen kan skyddsjakt bli aktuellt vid tre angrepp inom sex månader.

– Det är naturvårdsverket som fattar beslut, men vi är inte är helt säkra på att det är en och samma individ. Men om det kommer en ny begäran får vi ta ställning till det då, säger Bertil Nilsson.

LRF vill ha snabbt agerande

Efter dagens händelse kräver LRF att Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt snarast. 

– Nu är det dags för myndigheterna att fatta ett snabbt beslut och visa handlingskraft. Ansökan om skyddsjakt måste behandlas omedelbart så att vargen kan avlivas. Det är inte rimligt att fårägare måste ta in fåren på nätterna, säger Stig Lundström från LRF Skåne i ett pressmeddelande.

Vargfakta

2012 fick 411 får sätta livet till i vargattacker.

120 av dessa får befann sig i Skåne.

Det finns uppskattningsvis 400 vargar i Sverige.

Bara en eller två av dessa vandrar i Skåne.

Att det trots det är så många får som drabbas just i södra Sverige beror enligt länsstyrelsen  på att fårägare här inte är vana vid att stängsla mot vargattacker.

 I Skåne har länsstyrelsen noterat 14 vargangrepp mot får sedan oktober 2012.

Om samma varg gör minst tre angrepp under ett halvårs tid kan det, enligt riktlinjerna för skyddsjakt, vara läge att tillåta jakt.

 I nuläget vet man inte om det är en eller flera vargar som ligger bakom angreppen i Skåne.

 I Skåne finns 70 000 får och 840 fårägare.

Källa: Länsstyrelsen Skåne, LRF Skåne (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet