Ny forskning: Goda bakterier kan rena dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Ett glas dricksvatten innehåller miljontals bakterier. Men kunskapen om dem är nästan obefintlig.

Nu har forskare i Lund, tack vare modern DNA-analys, kunnat börja titta in i den världen.

– Framtidsvisionen är att skapa goda bakteriesammansättningar som renar vattnet, säger Catherine Paul forskare i teknisk vattenresurslära och teknisk mikrobiologi vid Lunds Tekniska Högskola.

Det är väldigt litet man känner till om bakterier eftersom de flesta inte går att odla, men med den nya tekniken öppnas en svart låda, säger professor Peter Rådström vid LTH.

Tidigare okända system

– Äntligen har vi fått möjlighet att titta in i det som egentligen är som en svart låda när det gäller den biologiska reningen av vatten och då kan man på ett helt annat sätt börja styra processerna för vattenrening, säger han.

Tack vare modern DNA-teknik har man börjat få inblick i de tidigare helt okända ekosystemen.

Tekniken är utvecklad tillsammans med Nationellt forensiskt centrum och forskningen har initerats av vattenbolagen. Syftet är att optimera vattenreningen i takt med hotet från klimatförändringarna.

– Vi har sett några stora vattenburna sjukdomsutbrott redan och det är något som kan komma att bli en svår situation framöver. Den här typen av biologisk kunskap kopplad till dricksvatten saknas idag men vi har åtminstone öppnat en dörr, säger Peter Rådström.

”Det är så bakterierna överlever”

Det man vill kunna se och förstå är sammansättningen av bakteriefloran i den sk biofilmen. Den beläggning av bakterier och mikrober som växer till sig i vattenledningsrör och som finns i reningsbäddarna i vattenverken. Vattnet filtreras genom biofilmen- en biologisk rening.

– En biofilm är hur bakterier och mikrober lever i naturen, t ex när du borstar tänderna så tar du bort en biofilm från tänderna. Det är så bakterierna överlever i världen eftersom det är säkert för dem, berättar Catherine Paul.

Förståelse kan ge bättre kontroll

Enligt forskarna finns det ett samband mellan bakteriesammansättning och vattenkvalitet och de tror att en stor del av vattenreningen sker i biofilmen även i ledningsrören och inte enbart i vattenverken. Grejen är bara att förstå hur o vilka bakterier som ska ingå i en bra biofilm.

– Om vi förstår dem och vad som händer, så kan vi också förbättra dem och skydda dem och få en bättre kontroll, säger Catherine Paul.

Smittorisken kommer öka

Risken för smittor i vårt dricksvatten kommer att öka i takt med klimatförändringarna tror forskarna.

Därför blir det allt viktigare att få bättre kunskap om hur man ska optimera rening av dricksvatten.

– I framtiden kanske man kan designa biofilmen, det är den stora drömmen att kunna säga att; detta är den perfekta biofilmen som skyddar människor från att få infektioner från vattnet eller tom gör människor friskare, det är framtiden hoppas jag att göra vacker biofilm för vårt dricksvatten, säger Catherine Paul.

Resultaten har nyligen presenterats i tidskriften Microbes and Environments.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.