Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge

(M) i Östra Göinge mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tappar stort både på riksplanet och runt om i de skånska kommunerna. Men Moderaterna i Östra Göinge utgör ett undantag. Där behåller man väljarnas stöd och ser till och med en liten upgång.

Många lokala företrädare för Moderaterna runt om i landet har förklarat valnattens svaga resultat med att det stora tappet på riksplanet. Men i Östra Göinge kan kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) konstatera att partiet behåller väljarnas förtroende.

– Vi har ökat röstantalet även om det är knappt.. Vi har jobbat i fyra år med att förändra kommunen och levererat det vi har gått till val på, säger en nöjd Patric Åberg (M) kommunstyrelsens ordförande.

Valet i Skåne 2014

Omstritt flyktingmottagande

Patric Åberg har profilerat sig starkt mot Migrationsverkets rätt att tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Vi har öppnat våra hjärtan, men det kan inte bara vara vissa kommuner som ska göra allt. Självklart har andra också ett ansvar.

M-väljare väljer SD

Själv vill han inte säga att striden med Migrationsverket har haft någon avgörande betydelse.

Hans egen analys dagen efter valet är att många moderata väljare lokalt istället har valt Sverigedemokraterna på riksplanet. Något han betraktar som en framgång.

– Vi har lyckats behålla dem lokalt när dessa mörkar vindar blåser, säger Patric Åberg.

Tror på femklövern

Östra Göinge styrs idag av de borgerliga partierna tillsamans med Miljöpartiet. Ett samarbete som Patric Åberg tror kommer att fortsätta.

– Det känns långsökt att småpartierna skulle lämna femklövern. Det känns uteslutet när jag pratar med dem, säger Patric Åberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet