Friad från häleri – ändå förlorar han grävmaskinen

Uppdaterad
Publicerad

Det har sina risker att köpa begagnade varor – även om man tror sig handla i så kallad god tro. Det visar den märkliga historien om den gömda grävmaskinen.

På en hemlig plats i Skåne gömmer Ole Rudolfsson den begagnade minigrävmaskin som han kom över för två år sedan. Den ser måhända inte mycket ut för världen, men har ändå lyckats vålla en infekterad juridisk strid.

Stals från en firma

Ole köpte maskinen för två år sedan av Roberto, en gammal bekant i byggbranschen. Men nu slår Malmö tingsrätt fast att han måste lämna tillbaka den till uthyrningsfirman Cramo, varifrån den stals 2011.

I annat fall ska han ersätta företaget med 150.000 kronor, vilket är ungefär dubbelt så mycket som han själv fick ge för grävmaskinen.

Oavsett hur han väljer att göra ska Ole dessutom, enligt domen i tvistemålet, betala Cramos rättegångskostnader på 120.000 kronor.

– Alla som jag skickat domen till kommer med samma spontana reaktion: ”Hur är det möjligt?”, säger Ole.

”Var inte anmäld stulen”

Han hade redan före köpet jobbat en hel del med maskinen åt Roberto, som i sin tur hade kollat med både polis och generalagent att den inte var anmäld stulen. Därmed anser sig Ole ha gjort sitt köp i god tro, som den juridiska termen lyder.

– Jag visste att kontrollerna var utförda och att maskinen därmed inte var att betrakta som stulen. Tillämpar man lagen så här, så skulle handelsplatser som Blocket och Tradera få stänga ner direkt. Det skulle bara gå att handla begagnade varor av auktoriserade återförsäljare, menar Ole.

Domaren i målet, Håkan Olaussen, delar inte hans uppfattning.

– Rudolfsson har inte gjort någon egen kontroll av ägarförhållandet före köpet, han har till exempel inte kontrollerat de köpehandlingar som säljaren rimligen borde ha haft. Och med tanke på sin yrkesverksamhet måste han rimligen känna till att entreprenadmaskiner är stöldbegärlig egendom, säger Olaussen i en kommentar.

Enligt Ole är det snarare orimligt att tro att en etablerad aktör, som i detta fall Roberto, skulle våga använda en stulen maskin i sin verksamhet.

– Du hade aldrig mer fått utföra ett uppdrag åt ett seriöst svenskt byggföretag under resten av ditt liv om du blev ertappad med något sådant här, säger han.  

Upptäktes av verkstad 

Ironiskt nog var det Ole sjäv som satte Cramo på spåren genom att lämna in grävmaskinen på verkstad – mitt emot Cramos lokaler i Landskrona.

Företaget slog larm till polisen, som tog den i beslag och inledde en häleriutredning. I den friades dock Ole från alla misstankar.

Med det friandet i ryggen tänker han fortsätta hålla maskinen gömd medan han överklagar tingsrättens dom till hovrätten.

– Polisen har lämnat ut grävmaskinen till mig och förklarat att jag är oskyldig. Till dess att domen vinner laga kraft behåller jag den, resonerar Ole.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.