Författaren Henning Mankell. Foto: SVT

Grön väska mystiskt försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

En stor grön resväska innehållande ett ovärderligt manuskript av Henning Mankell är försvunnet i en rondell i Lund.

Det skriver Sydsvenskan. Väskan innehöll arbets- och bakgrundsanteckningar till en bearbetning av Hamlet som nyligen haft permiär på Teatro Avenida, den teater i Maputo i Mocanmbique som Mankell arbetat för.

-Arbetsmaterialet kan inte ersättas, säger Henning Mankell till tidningen.

Mankell har under tio år sysslat med frågan hur klassikern Hamlet skulle bearbetas för Teatro Avenida. På grund av sin cancersjukdom har Henning Mankell inte kunnat regissera den själv utan det har hans gode vän och kollega Eyvind Andersen gjort.

Andersen är bosatt i Vallåkra mellan Landskrona och Helsingborg. När hans resväska hamnat på villovägar och var på väg i en bil från Kastrup, ska resväskan ha ramlat ut någonstans på vägen.

Enligt Sydsvenskan ska chauffören själv har trott att väskan ramlade ut i en rondell i Lund. Mankell hälsar att en hittelön utlovas och säger till tidningen att de är jätteledsna och oerhört angelägna om att få tillbaka materialet i väskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.