Grövre våld mot hemlösa kvinnor

Publicerad

Det är få kvinnor som riskerar att bli misshandlade mer än de hemlösa. En person med egen erfarenhet av detta är Lotten Säfström, som var hemlös i 22 år.

– Jag blev som ett djur. Vaksam på alla faror som lurar. Samtidigt var sinnena bortdomnade av alkohol, så jag var ju ett lätt byte, berättar Lotten Säfström när hon visar oss ett buskage i Malmö där hon brukade sova över.

– Här kunde jag ligga skyddad. Samtidigt var det lätt att ta sig ut till gångstigen om jag skulle behöva fly, säger hon.

Ibland vaknade hon med oförklarliga smärtor.

– Det hände flera gånger att jag vaknade med blåtiror utan att veta hur det hade gått till. Själva förnedringen är fruktansvärd. Att försöka komma ihåg och inte kunna, säger Lotten Säfström.

En studie från Karolinska institutet visar att hemlösa kvinnor utsätts för grövre våld än andra kvinnor. De drabbas ofta av posttraumatiskt stressyndrom. Något vården ofta missar när insatserna helt riktas mot att bryta missbruket. Mycket tyder också på att kvinnorna missbrukar mer på grund av hotbilden. Något Lotten Säfström känner igen.

– De flesta som lever på gatan missbrukar. Antingen för att stå ut, eller för att bli stursk mot de män som hotar att slå. Jag fick skaffa mig ett språk som utstrålade att jag var väldigt tuff, säger hon.

Lotten är idag fri från sitt missbruk, har skrivit en bok om det och föreläser runt om i landet och hon inser att hon har haft tur, mer än en gång. Till exempel kvällen när hon efter en blöt kväll är nära att våldtas av flera män.

– Min kille hade däckat och så vaknar jag av en annan kille ligger på mig. Jag lyckas ta mig ur lägenheten, men den gången vet jag att jag hade kunnat få riktigt mycket stryk och bli våldtagen, säger Lotten Säfström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.