Guidetur bakom lås och bom

Uppdaterad
Publicerad

Isolerade celler, hissar som styrs från centralt håll och över 200 övervakningskameror. Häktet i Malmö har renoverats för att anpassas bättre till de krav som finns på ett säkerhetshäkte och Sydnytt passade på att gå in bakom låsta dörrar.

Det handlar om att kunna föra personer genom slussar och mellan olika låsta rum utan att de kommer i kontakt med andra. Många av de intagna i Malmös häkte har restriktioner som kan innebära att man inte får ha någon social kontakt utöver kriminalvårdare. Samtidigt vill man ge möjlighet till en verksamhet där människor kan komma ut från häktet utan att ha tagit allt för stor skada av att leva isolerat.  

– Det är som ett samhälle i samhället, alla funktioner som finns ute i samhället ska också finnas här men inom en väldigt låst form. Det är ett stort pussel att få ihop att både göra de delar vi ska gentemot samhället men också att ta hand om individen på bästa sätt, säger regionchef Viktoria Rydholm.  

Häktet har funnits i över tjugo år och det fanns ett behov av att renovera korridorer och celler där det har trampat människor dygnet runt, alla dagar i veckan. Det finns plats för 117 personer som väntar på att dömas eller förklaras oskyldiga, några sitter här några dagar medan andra blir kvar här i över ett år. Femton av platserna är vikta för unga mellan 15 och 21 år, en målgrupp som Torsten Imperatore jobbar extra mycket med.

– De mår ju inte bra, de flesta mår inte bra. Det är där vi kommer in och försöker hjälpa och stötta dem. Det är ingen rolig miljö men vi försöker göra det drägligt, det är ju bara barn, säger han. 

En vanlig dag har en intagen rätt till en timmes promenad. Utöver det så försöker man att bryta isoleringen genom att i största möjliga mån låta dem komma utanför cellerna och umgås med en kriminalvårdare, eller om restriktionerna tillåter, ytterligare en intagen i ett allrum under en till två timmars tid.

– Det är höjdpunkten på dagen, att komma ut från sin cell. Det första de frågar på morgonen är ”snälla, får jag komma ut idag”. Det gör ont ibland att säga att det är fler som står före på kö, säger Torsten Imperatore.

Häktet i Malmö är ett av tre häkten i landet där det finns ungdomsavdelningar, även Göteborg och Sollentuna har speciella avdelningar för målgruppen. I Malmö finns två kriminalvårdare som jobbar speciellt mot ungdomsavdelningen och Torsten Imperatore tycker det finns sätt att se när man har lyckats.

– Medling är ett sätt att se att vi lyckats, när de säger förlåt till sitt offer. Eller att de inte kommer tillbaka, att man stöter på dem på gatan och de berättar att de fått jobb eller börjat skolan. Då har man lyckats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.