Håkan Gustafsson leder polisens jakt på illegal tobak i Malmö Foto: Erland Vinberg/TT

Guld och afghanskt snus i cigrarettrazzior

Uppdaterad
Publicerad

Över två kilo guldföremål av okänt ursprung. Och 180 kilo snus tillverkat i Afghanistan. Det är några fynd när malmöpolisen har jagat illegala cigaretter.

– Det här tyder på att det överhuvudtaget förekommer mycket svarthandel i kvartersbutikerna, säger tobakssamordnaren Håkan Gustafsson på Malmöpolisen.

Inom ramen för operation Olivia har Malmöpolisen prioriterat handeln med illegal tobak i framför allt närbutiker och kiosker. Bakgrunden är bland annat en undersökning från Handelns Utredningsinstitut som tyder på att nästan var tredje cigratett som säljs i Malmö, säljs svart.

– Det talar för sig själv när butiker säljer ett paket cigratter för mellan 25 och 30 kronor, tycker Håkan Gustafsson. Vi vet att den rimliga prisnivån för den som vill göra förtjänst på lagliga cigratter ligger på 43 kronor.

Polisen hittade illegal tobak vid hälften av årets 41 granskningar. Men det räcker inte längre att bara titta under disken.

– Handlarna vet att vi granskar dem och anpassar sig efter det. Vi ligger alltid ett steg efter.

 Det har hittat tobak under maten i frysdisken, i godiskartonger och under takplattor. Men de har också hittat mycket annat. Till exempel har man funnit att många av butikerna säljer stora mängder folköl vilket tolkas som att handlarna riktar sig mot unga kunder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.