Foto: SVT

Guöbor kämpar mot villabygge

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanen är spikad och planeringen rullar på. Men de boende på platån kämpar vidare, nu med stöd av Miljöpartiet

Fel hus på fel plats. Det är den allmäna åsikten om byggplanerna på Guöplatån i Karlshamns kommun bland de som bor i närheten. Trots att en detaljplan klubbats i fullmäktige och att inga överklaganden har hjälpt vägrar de boende att ge sig i försöken att stoppa vad de kallar ett villakvarter på landsbygden.

På Guö finns just nu planer på att bygga 14 villor och fem parhus mitt uppe på Guöplatån. Det finns en färdig detaljplan och en intresserad byggherre och Guöbornas har fått avslag på alla sina överklaganden hela vägen upp till högsta instans. Flera av de som bor vi närheten känner sig överkörda av politikerna, och tänker fortsätta att kämpa för att bebyggelsen inte ska bli av.

– Vi anser att det fortfarande inte är för sent att hindra det här, utan nu koncentrerar vi oss på att påverka politikerna. Att inte bara se de här ekonomiska intressena utan andra värden med naturen istället. Det vi lämnar efter oss är viktigt, tycker vi, säger Ola Lovängen, som är talesperson för de boende på Guö.

Lantkänslan försvinner

Ola Lovängen och hans likasinnade har i ett förslag till kommunen fört fram att det vore bättre att bygga nära på andra sidan viken där det redan finns infrastruktur i form av till exempel avlopp och bredband. Det planerade bygget på platån innebär att en del av berget måste sprängas bort för att bereda plats för husen och de boende i området är oroliga över miljöpåverkan och att stenras kan inträffa.  Dessutom anser de att den planerade hustypen inte passar in i området och att lantkänslan försvinner när det blir många hus på en liten yta.

Björn Hansson flyttade till området runt Guöplatån redan 1949 och är en av dem som motsätter sig de nuvarande byggplanerna. Han planerar att flytta om det nya husen byggs.

Stöd från mp

– Ja, jag tror att jag till och med flyttar härifrån och bosätter mig i Lappland för vi har en gård där också, säger han.

Även om detaljplanen för området klubbades av ett enhälligt kommunfullmäktige 2009 har de boende i området nu fått stöd i sin sak från politiskt håll. Miljöpartiet befarar att byggplanerna ska hindra andra Karlshamnsbor att njuta av naturen i området.

– Det är ett särskilt klientel som har råd att betala som kanske tjänar lite mer som ska bo då vid havet, det är det de kallar det attraktiva. Men vi vill vara en motkraft till det eftersom en privatisering ju gör området mindre attraktivt för alla andra som bor här, säger Anders Englesson (MP), som är partiets gruppledare i Karlshamn.

”Landsbygden bevaras”

Men enligt ordföranden i Karlshamns kommuns byggnadsnämnd har ingen visat något intresse för att bygga på andra sidan viken. Han tycker att det planerade bygget är ett utmärkt sätt att bevara landsbygden. Han hänvisar till att detaljplanprocessen, som enligt honom är en av de mest demokratiska i samhället, har haft sin gång.

– Här finns det ju naturligtvis två läger. Som vid andra stora etableringar som vi gör i samhället så finns det de som är emot och de som är för. När man kommer fram i ett läge att det här är en lämplig plats att bebygga med bostäder ja då får ju det ta överhanden det är alltså det allmäna intresset som ställs mot det enskilda intresset, säger Jan Bremberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.