En gymnastiklärare misstänks ha trakasserat barn sexuellt

”Slidorna ska jaga snopparna”

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen kräver nu svar från Lunds kommun om de påstådda sexuella trakasserierna mot barnen.

I mitten av oktober skrev en mamma till en flicka på en skola i Lund ett brev till barn-och elevombudet. Hon berättade att hennes dotter kommit hem från skolan och berättat att gymnastikläraren brukar dela in barnen i två olika grupper som han sedan döper till ”slidorna” och ”snopparna” – och att de sedan ska jaga varandra.

När barnen protesterade ska läraren ha sagt att de måste vara med, ”annars får de ett rött kort”.

Dessutom har mammans andra, ett år äldre dotter berättat att de hittat en lössnopp inne i omklädningsrummet.

Ärendet ska skickas till fler

Enligt brevet ska anmälaren också ha berättat om dessa händelser för rektorn, men hon anser inte att skolan tar det på allvar.

Ärendet skickades vidare till Lunds kommun, Diskrimineringsombudsmannen och ska även skickas till Lärarnas ansvarsnämnd.

Skolinspektionen kräver nu Lunds kommun på svar, bland annat om rektorn haft kännedom om trakasserierna och om någon utredning gjorts. Senast den 29 november ska skolan ha svarat på Skolinspektionens åtta frågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.