Köper falska adresser för att få hjälp

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö kan det kosta 500 kronor i månaden att få en fast adress som man inte bor på. Nyanlända flyktingar måste nämligen ha en folkbokföringsadress för att få tillgång till etableringstöd.

– Vi ser att samma adress återkommer gång på gång, 20 personer kan vara skrivna i en enrummare, berättar Barbara Asplund, enhetschef på Invandrarservice i Malmö.

Bostadsbrist

Det är ont om bostäder i Malmö, samtidigt som många nyanlända vill bosätta sig just där. Den flykting som saknar en fast adress har dock  inte rätt till etableringsstödet från arbetsförmedlingen.

Lösningen för många är att helt enkelt köpa en adress där de kan skriva sig. Men någon riktig bostad handlar det sällan om, säger Gert Sternskog, chef för arbetsförmedlingen i Malmö.

– Många som på pappret har en fast adress är i själva verket bostadslösa.

20 namn på samma adress

En handfull adresser dyker upp gång på gång, berättar han och samma bild ger Barbara Asplund, enhetschef för Malmö kommuns invandrarservice.

– Det kan vara en och tvårummare där alla rimligtvis inte kan bo. Upp till 20 namn kan stå på samma adress.

När Sydnytt träffar nyanlända på arbetsförmedlingen ger alla samma bild. De har fått uppehållstillstånd, men ingen fast bostad.

– Det är det stora problemet, säger Mohmed Zahersacoha som för ett par månader sen flydde från kriget i Syrien. Jag vet inte hur jag ska göra.

Svår situation

Många flyttar varje vecka mellan bekanta och släktingar, berättar arbetsförmedlaren Lars Sheik Khalil. Eller så bor de på gatan eller hos stadsmissionen.

Enligt flera anonyma källor kan en fast adress kosta 500 kronor i månaden utan att den som betalar får tak över huvudet en enda natt.

– Det finns ju inte bostäder i Malmö, och folk försöker hitta en lösning. Så ibland råkar folk illa ut, konstaterar Gert Sternskog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.