H43:s rullstolar sålda på annonssajt

Uppdaterad
Publicerad

Handbollsklubben H43 i Lund gick i konkurs förra året med stora skulder. Nu har klubben återuppstått men utan sitt rullstolslag. Konkursförvaltaren har nämligen sålt deras rullstolar.

Handbollslaget Wheeler behöver minst tolv rullskolar för att kunna träna. Det finns sex spelare i varje lag.

– Det går inte att bedriva någon träning om vi inte har minst tolv stolar, säger tränare Carina Sacher, som var med och startade Wheelers för sju år sedan. H43 Lund var pionjärer och Carina Sacher har varit med och tagit fram regler för den nya sporten. I Sverige finns det bara fyra klubbar som har lag i rullstolshandboll och nu finns det bara tre eftersom Lundalagets rullstolar har blivit sålda.

– De aktiva blev bedrövade, ledsna, besvikna och uppgivna när de fick höra att deras stolar hade blivit sålda, säger Carina Sacher.

Hon tillägger:

– Det är ofattbart.

Skulder på över tre miljoner

Anne Merete Mellemsaether är konkursförvaltare och säger att hennes uppgift är att få in så mycket pengar som möjligt till borgenärerna. I nuläget finns till tillgångar på knappt en kvart miljon. Skulderna inklusiva löne- och uppsägningsskulder uppgår till 3,2 miljoner.

– Jag vet inte hur stora tillgångarna kommer att bli i slutändan.

Det är t ex inte klart om de statliga och kommunala bidragen till den konkursade föreningen kommer att betalas ut.

Köpte tillbaka pokaler

Klubbens nye ordförande Jonas Brandt har förståelse för att konkursförvaltaren ska driva in pengar ur konkursboet. Han hoppas dock att klubben ska kunna få in pengar så de kan köpa nya rullstolar och få igång verksamheten igen.

– Vi är en klubb som satsar på handboll för alla, säger Jonas Brandt.

Styrelsen köpte tillbaka pokaler och matchtröjor för 50 000 kronor från konkursförvaltaren. På frågan varför de inte då också kunde köpa tillbaka de tolv rullstolarna, svarar han:

– Vi hade inte de pengarna just då.

Såldes på Blocket

Rullstolarna såldes på Blocket för 65 000 kronor. En ny stol kostar omkring 17 000 kronor.

Carina Sacher berättar att de sökte pengar ur fonder när de startade Wheelers 2007. Hon hoppas kunna få fram pengar även den här gången.

Det var i början på december i fjol som Skånes största handbollsklubben H43 försattes i konkurs på egen begäran. Det var framförallt uteblivna intäkter från sponsorer och sviktande publiksiffror som gjorde att klubben inte kunde fortsätta sin verksamhet. Herrlaget drog sig ur elitserien, precis som damlaget gjorde för ett och ett halvt år sedan. Lagen spelar nu i division 3 med målet att komma upp i tvåan nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.