Ha ett ägg under foten i bilen

Uppdaterad
Publicerad

En av årets största trafikhelger står för dörren. För den som ska ge sig ut på vägarna gäller det att göra sitt bästa för att ta ansvar för den gemensama säkerheten.

Ett av polisens främsta tips inför helgen är att som rattansvarig hålla sig borta från allt vad mobiltelefoner heter.

– Några få sekunders ouppmärksamhet på vägen kan lätt sluta i diket i bästa fall eller med en kollision i värsta fall. Låt en medpassagerare sköta detta i stället eller stanna bilen, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på polisen

Även organisationen Motormännen har sina uppställda råd för att vi tillsammans ska kunna minimera antalet olyckor. Dels kan man föreställa sig att något ömtåligt ligger under gaspedalen.

– Tänk på att många fler än du är ute på vägarna under påsken. Kör med ett ägg under foten och håll ordentligt avstånd till bilen framför. Planera också in en rast efter 25-30 mil så blir resan både säkrare och roligare, utan trötta förare och barn, säger Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen

Polisens främsta tips

Var ute i god tid.

Välj andra tider och andra vägar om du kan.

Håll hastighetsbegränsningarna.

Håll avstånd.

Använd bilbälte.

Kör självklart nykter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.