Halva klassen hoppade av

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av eleverna i avgångsklassen på vård- och omsorgsprogrammet i Eslöv har hoppat av. Nu provar kommunen ett nytt grepp för att få fler intresserade av att söka sig till vårdyrken.

Sveriges kommuner och landsting har räknat ut att det kommer att behövas 225 000 nya medarbetare inom vård och omsorg under närmaste åren. Det beror på att många av de som jobbar inom den här sektorn går i pension under den här perioden samtidigt som befolkningen blir allt äldre.

– Det kommer att finnas samarbete men det kommer också att finnas medarbete som kommer att gå mellan kommunerna, säger Emma Nilsson, personal- och utvecklingschef inom vård och omsorg i Eslöv.

Ny praktisk utbildning

Det gäller alltså för en kommun som Eslöv att marknadsföra sig som arbetsgivare. Kommunen har därför anställt vårdambassadörer som pratar med undgomar redan i grundskolan och de som är intresserade kan i årkurs 9 få praktisera t ex på ett äldreboende när de har höstlov.

– Nästa höst kommer vi dessutom att starta en ny vårdutbildning på gymnasiet med mycket praktik, berättar Emma Nilsson.

Eleverna kommer 50 procent av sin utbilding att vara på en arbetsplats. Det blir sammanlagt ett och ett halvt års praktik.

Idag har de sammanlagt drygt 20 veckors praktik, vilket motsvarar en termin.

– Det eleverna brukar säga är att teorin är bra men att det är på praktiken som de lär sig mest, säger Emma Nilsson. Det är för att möta det här önskemålet som de startar den mer praktiska vårdutbildningen.

Ont om personal

Vi träffar några av tjejerna som går i avgångsklassen på Bergagymnasiet i Eslöv och de säger att de ofta får frågan varför de har valt vård- och omsorgsprogrammet.

– De ser bara de jobbiga grejerna och ser inte allt positivt, säger Zandra Petersson.

Hon berättar att hon tycker om att hjälpa människor och att hon trivs med sitt yrkesval. Hon har redan ett timvikariat och arbetsgivaren skickar ofta sms och frågar om hon kan komma in och jobba.

– Det märks att det är ont om personal, säger Zandra.

När eleverna går ut nästa vår får de en ingångslön på ca 20 000 kronor i månaden.

Josefin Larssson tycker att lönen borde vara högre.

– Vi gör ett viktigt arbete och jag får ofta höra från andra att de tycker att vi ska ha mer betalt, säger hon.

Emma Nilsson tror att lönen spelar in när undersköterskorna väljer arbetsgivare men hon tror också att karriärmöjligheter och ett bra arbetsklimat är vitkigt.

Bra jobbmöjligheter

De som går vård- och omsorgsprogrammet kan få behörighet till högskolan och några av dem vi träffar i Eslöv tänker läsa vidare till sjuksköterska.

– Jag vill gärna läsa vidare till sjuksköterska, säger Josefin och tror att hon ska göra det direkt efter gymnasiet för att inte tappa studietekniken och motivationen.

Alla är överens om att de valt en bra utbilding och att det finns många vägar att gå.

– Det känns skönt att veta att man sannolikt får jobb vilket inte andra som går på gymnasiet kan räkna med, säger Matilda Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.