Han gör världens längsta film

Uppdaterad
Publicerad

Det finns långfilmer och så finns det riktigt långa filmer. Konstnären Anders Weberg i Kölleröd utanför Hörby håller just nu på att färdigställa världens längsta film, 720 timmar lång.

– Tid är något abstrakt vi människor har uppfunnit. Eftersom detta blir min sista film, så kände jag att jag vill ta i ordentligt. Och 30 dagar känns långt!

Ambiancé heter filmen som redan blivit omskriven över hela världen. Anders Weberg bläddrar mellan tidningsartiklarna i brasilianska O Globo, brittiska The Guardian och amerikanska Hollywood Reporter. Uppmärksamheten kom som en överraskning.

– Jag hade ingen aning om att det skulle bli en sådan hype. Hade jag varit förnuftig hade jag haft en stab som kunnat utnyttja det här för att casha in. Men jag går här och matar fåren och myser med ungarna.

Filmen ska vara klar om 6 år. Då ska den visas en enda gång, sedan raderas. Men det är ingen ploj och Anders Weberg struntar i själva rekordet.

– Jag kommer inte ansöka om något Guinness-rekord. I och med att det är så många år dit, är det så lätt för någon annan att göra en film som är en timme längre, 721 timmar. Själva grejen för mig är visningen, att den ska spelas upp i 30 dagar sträck. En visning i varje världsdel.

Ambiancé är ett självbiografiskt konstverk i den expressionistiska skolan. En personlig tragedi kommer att prägla filmen.

– Den fjärde januari dog min 21-årige son André i en överdos. Han var tung narkotikamissbrukare så på sätt och vis har man gått och väntat på det. Hela teasern kom att handla om vår relation. Jag har försökt vräka ur mig de känslorna på film.

Om ett par år ska den första trailern vara klar, 72 timmar lång. Det är bråttom om han ska hinna klart med filmen till premiären på nyårsafton 2020.

– Just idag har jag 281 timmar färdigt, så jag ligger ganska bra till. Jag måste ha ett strikt schema för att hinna klart. Det blir jobbigt om jag upptäcker 2018 att jag ligger 300 timmar efter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.