Han sprider glädje trots sin dödliga sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Christian Cederholm i Landskrona lever på lånad tid. Han lider av den dödliga och progressiva hjärnsjukdomen Alexanders sjukdom. Men för hans omgivning är han känd som en glädjespridare.

Christian Cederholm blir sämre och sämre och kommer troligtvis att dö innan han fyllt 50 år. Som om inte sjukdomen i sig var nog var han mobbad under sin uppväxt. Motgångarna har dock inte fått honom att deppa ihop, snarare tvärtom.

Sjunger allsång

Han har nästan 3 000 följare på sin Facebooksida, Glädje i vardagen. Och varje dag är han ute flera timmar på stan i Landskrona för att sjunga allsång och ge komplimanger till folk han inte känner.

– För mig är det här ego. Jag mår bra av glädje, och jag vill ha skoj, säger Christian Cederholm.

– Och vill jag ha skoj så får jag skapa skoj. Det är inte så att folk går runt och ler av sig själva, fortsätter han. 

”Glad varje gång man ser honom”

Amanda Albin har sett Christian Cederholm på stan flera gånger och hon gillar det han gör.

– Jag tycker det är väldigt positivt och härligt. Hans koncept är ju det här med att sprida glädje, och man blir ju glad varje gång man ser honom tjoa på stan, säger hon.

Riskerar bli portad från butik

Men det är inte alla som uppskattar Christians tilltag.

– Oh nej, jag får mycket blickar som säger ”du är störig och jobbig”,

En butikschef i stan uppmanade Christian att inte besöka butiken igen eftersom han ofta är inne i butiker och sjunger och tar kontakt med kunder.

– Han sa att om du kommer igen så blir du portad.

Vanlig syn på stan

Så gott som dagligen kör Christian med sin permobil till tågstationen i Landskrona för att uppmana de väntande resenärerna till allsång, och han har förståelse för att en del människor blir irriterad på honom.

– Det förstår jag mycket väl, säger han.

Men han har inga planer på att sluta, och trots att han kan dö snart tänker han sällan på döden.

– Aldrig. Jag är så uppe i att ha skoj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.