Han vill få oss att äta stenåldersmat

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mellan olika dieter blir allt intensivare, och det är inte lätt att veta vem man ska lita på. Men allt vi behöver göra är att äta som man gjorde på stenåldern, menar arkeologen Göran Burenhult i sin bok Evolutionen Hjärnan och Människan.

Han började ägna sig åt så kallad etnoarkeologi redan i början av åttiotalet, och varje gång han besökte någon av jordens ännu levande ursprungsbefolkningar slogs han av samma sak.

– De här människorna var kärnfriska trots att de aldrig träffat en doktor, haft tillgång till moderna mediciner eller fått vaccinationer, säger Göran Burenhult.

Och där startade hans kamp för att få oss lägga om våra kostvanor, så att dom mer liknar det vi förr trillade över i naturen. 

– Vi kan äta vad som helst, bara vi inte äter det vi äter mest av. 80 procent av den föda vi äter är artfrämmande för människan, raffinerat socker, mjölkprodukter och spannmålsprodukter, säger Burenhult.

”Gör oss sjuka”

Enligt livsmedelsverket är det inte farligt att äta så kallad paleokost, men om alla skulle göra det skulle maten långt ifrån räcka till. Men de argumenten håller inte, menar Göran Burenhult, som i sin nya bok hävdar att vår moderna mat inte bara gör oss fysiskt sjuka, utan även deprimerade och våldsbenägna.

– Då är frågan om vi ska dra på samhället miljardkostnader för samhället för att vi går omkring och mår dåligt, undrar Göran Burenhult.

Kritiserad syn på könskillnader

Men Göran Burenhults böcker har kritiserats från flera håll. Inte minst hans ihärdiga teser om att män och kvinnor skulle vara radikalt olika varelser.

– Vår livstil är konstlad. Kvinnor är överlägsna att ta hand om sina barn, men det vågar man inte säga högt i Sverige idag.

Och i Sverige idag är det nog inte heller många som likt Göran Burenhult tycker att tjejer och killar bör gå i olika klasser genom hela skoltiden.

– Det här är väldigt känsligt i Sverige idag, man har svårt att acceptera att det är en enorm skillnad på kvinnor och män.

”Socker och salt är livsfarligt”

Men den som själv vill testa hur det var att rent matmässigt leva på stenåldern finns några enkla regler att förhålla sig till.

– Gå förbi allt färdigförpackat och gå direkt till kött-, fisk- eller grönsaks- och fruktdisken. Där kan man äta allt! menar Göran Burenhult. Man kan äta mycket nötter, men absolut inga mejeriprodukter eller spannmålsprodukter. Socker och salt är livsfarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.