Säljer tobak till minderåriga

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av Helsingborgs handlare säljer tobak till minderåriga. Men det är inte småhandlarna som är sämst på att följa reglerna.

Josef Zaaroura driver en nyöppnad närbutik i Helsingborg. Han hör till gruppen småhandlare, den grupp som personalen på tillståndsenheten i Helsingborg trodde skulle vara dåliga på att hålla åldersgränsen. Men som visade sig sköta sig bra.

Sämst i klassen var bensinstationer.

– Jag är chockad faktiskt, säger Josef Zaaurora, jag har alltid trott att det var småbutikerna som var bovaran för att de behövde pengarna.

Tillståndsenheten skickade ut sina kontrollanter till nästan alla handlare.  Sammanlagt till 125 stycken. Nära hälften av dem kollade inte leg.

– Det är såklart inget roligt resultat överhuvudtaget , säger Nils Eliasson, handlägggare på tillståndsenheten, Helsingborgs Stad.

Personalen missar legkontroller

De stora butikerna har ofta ett larmsystem som säger till att legkontroll krävs. Trots det missar personalen ofta att kolla.

– Man kan tycka att de stora butikerna kan förlita sig på de varningssytem som de har, säger Nils Eliasson, men det handlar trots allt om att man måste se kunden i ögonen och se om personen är 18 eller inte.

Inga straff delas ut till de som missat att kolla legitimation utan istället satsar man på informationsträffar med handlarna.

Man ska vara 18 år för att få köpa tobak.Och Josef Zaaroura tycker det är en självklarhet att inte sälja till minderåriga:

– Man hjälper ungdomarna att sluta röka eller snusa genom att kolla leg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.