Här drar kändisarna på musikturné – med häst

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga hovturnén drar nu igång. För åttonde gången rider etablerade artister mellan gårdar och gods och spelar musik. Nytt för i år är att hiphop och opera finns med.

– Det ska bli en jätterolig vecka och jag ska göra mitt yttersta för att leverera så mycket Doggelito, kärlek och party som jag kan, säger Dogge Doggelito, folkkär artist från Botkyrka som slog igenom med hiphop-gruppen Latin Kings.

När Sydnytt möter artisterna i närheten av Röstånga träffar de sina hästar för första gången. Operasångaren Rickard Söderberg hoppar upp ryggen på en av dem.

– Det ska bli skitspännande med hästarna. Det är min stora utmanning under den här turnén, säger han.

För Rickard Söderberg är turnén lite av ett korståg i Skåne. För första gången så rider turnén med regnbågsflaggan.

– Jag kommer föra in konstmusik och opera in i en här turnén, sen är jag också här för att prata om saker jag brinner för, säger Rickard Söderberg.

”En dröm”

Musikern Wille Crafoord är initiativtagare till turnén som beskrivs som Sveriges enda musikfestival till häst. Artisterna rider mellan gods och gårdar i skåne.

– Redan på pappret ser man att det här är en typisk Wille-dröm. Både Dogge och Rickard är starka personligheter som ger lite udd till turnén, säger Wille Craafoord.

För fjärde gången är jazzmusikern Gunhild Carling med på turnén.

– Det är gedigna musiker. Musiken har aldrig låtit så bra som i år. Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man spelar med dem, säger hon.

Bengan Jansson, som spelat dragspel med bland annat Östen med resten och Kalle Moreaus, är nöjd med uppställningen.

– Det här bevisar att musiken är universiell. Ju fler influenser man får från olika håll desto bättre blir musiken. Det kommer bli spännande, säger han.

Bengan Jansson har till skillnad från många av de andra artisterna spenderat många timmar på hästryggen.

Många genrer

Dogge Doggelito lovar publiken både nytt och gammalt:

– Jag kommer bland annat köra en salsa som heter ”Jag från botkyrka”, en tysk houselåt och en Latin Kings-låt. Det blir flera genrer, säger Dogge Doggelito.

Går den musiken hem på skånska gods och gårdar?

– Den kommer gå hem så hårt att de kommer ropa efter extranummer.

Turnén startade 2008 och för varje år så ökar publiken och antalet spelställen. I år blir det sammanlagt åtta konserter med start den 30:e juli på Knutstorps borg i Kågeröd. Efter det väntar spelningar över hela Skåne.

– Vi bestämde från början att det här skulle bli en tur för närmast sörjande och kunde vi få ihop till mat och husrum genom att spela så gör vi det. Sen har det vuxit. Den här turnéns stora gre jhar blivit att själva äventyret avspeglar sig i föreställningen, säger Wille Crafoord medan han klappar sin häst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.