Här finns kanske designens Zlatan

Uppdaterad
Publicerad

Hur gör man för att skapa sitt eget klädmärke och bli modedesigner? Föreningen Svensk Form letar just nu nya talanger inom design och formgivning.

Det är onsdag morgon på Pauligymnasiet mitt i Malmö. I aulan sitter ett femtiotal ungdomar och lyssnar på ett föredag om hur man skapar ett varumärke och får jobb som designer eller formgivare.

De flesta av eleverna går första eller andra året på teknikprogrammet och det finns ett hav av olika yrken att välja mellan. Ingenjör, arkitekt eller formgivare?

Kanske är någon av eleverna en ny designtalang. Det hoppas i alla fall Moses Shahrivar och hans kollegor som på uppdrag av föreningen Svensk Form just nu reser runt i landets gymnasieskolor.

Syftet med deras projekt är att bredda rekryteringen till landets designhögskolor och öka mångfalden inom svensk design.

Förändra formen

Moses Shahrivar tänkte först utbilda sig till läkare eller advokat, som hans föräldrar ville. Men han upptäckte snart att det han mest av allt älskade att göra var att rita och att åka motorcykel. Det var då han kom på att det saknades ett par riktigt coola motorcykeljeans och det var så han började sin bana som klädskapare.

– Tanken med det här är att få fler elever att söka in på designhögskolor. Men det långsiktiga målet är att förändra svensk design och svensk form. Att få in nya impulser, färgklickar, i det svenska formspråket, säger Moses Shahrivar till Sydnytt.

Eleverna får pröva på att designa en egen t-shirt. Med pennor eller sprayfärger, med eller utan schabloner. T-shirten kan man sedan skicka in som bidrag till en tävling.

Vinnaren utses senare i vår och kommer bland annat att få ett rekommendationsbrev från Svensk Form samt en projektanställning på ett modeföretag.

Gå på känsla

– Jag går en designlinje och jobbar mycket hemma. Jag håller på med photoshop och gör olika montage. Jag vet redan vad jag ska göra för en t-shirt. Det kommer att bli en med ett montage på, säger Rasmus Svensson, en av Pauliskolans elever som vill bli designer.

Aldin Kurtagic har gjort en bild inspirerad av Einsteins relativitetsteori.

– Fysik är mitt favoritämne, säger Aldin Kurtagic, elev på Pauligymnasiet.

– Kommer du att ha den här t-shirten på fysiklektionen nu?

– Ja, varje lektion, för att imponera på min lärare! säger Aldin och skrattar.

Moses Shahrivar berättar för eleverna att han tycker att det viktigaste är att man gör något som man brinner för. Hans råd till ungdomarna är att de ska se efter vad det är de gillar och använda all efarenhet de redan har av livet.

Finns överallt

Själv kom han med familjen till Sverige som två-åring från Iran. Nu tar han det bästa ur den persiska kulturen och det bästa ur den svenska och använder båda sina kulturer i sitt skapande.

– Det som är så viktigt med form och design är att allt runtomkring oss är ju design. Den finns överallt. Utan design ... hade det ju bara funnits skog, säger modedesignern Moses Shahrivar med ett leende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.